torstai 7. maaliskuuta 2019

Miten selvitä ahdistushäiriöstä huolimatta?

Pelko ja ahdistus. Miten selvitä, kun nämä kaksi yhdistävät voimansa sinua vastaan? Pelkäät mahdollisesti vähän kaikkea, etkä uskalla olla yksin. Jos joudut olemaan yksin, mietit luultavasti, miten siitä selvitä.
Pelko ja ahdistus on kombo, jota ei toivoisi kenellekään. Itselläni on ollut tämä alkuvuosi täynnä pelkoja ja ahdistusta. Realistisia ja epärealistisia pelkoja, joille ei voi mitään. Pitää vain kestää, ja yrittää keskittää ajatuksensa positiivisiin asioihin. Itselleni illat ja yöt ovat pahimpia. Kun ei haluaisi nukahtaa painajaisten pelossa, mutta pelkää valveillakin. Ärsyttävää, sillä ei tiedä olisiko unessa vai valveilla parempi. Unissa tosin pelot tulevat esiin vääristyneinä, ja niistä saa erittäin harmittomia sillä tavalla...joskus.

Jokaisella on oma selviytymiskeinonsa.
Jollekin se on liikunta, toiselle musiikin kuuntelu tai kirjan lukeminen. Joku rauhoittuu metsässä, tai nauttii meren äänistä. Pitää vain löytää se oma keino rentoutua.


Minulle se on musiikin kuuntelu. Uppoudun myös mielelläni johonkin sarjaan, koska eläydyn voimakkaasti sarjojen ja kirjojen hahmoihin, sekä niihin tapahtumiin. Silloin en mieti mitään muuta, ja saan luotua ympärilleni "turvapaikan", vaikkakin tiedän että kun lopetan sarjan katsomisen tai kirjan lukemisen, turvapaikka katoaa. Yritän aina luoda turvallisuuden tunnetta käyttäen apunani joko musiikkia, kirjoja tai sarjoja. Tämä turvallisuuden tunne tulee luultavasti juurikin siitä, että keskityn niin voimakkaasti tekemääni asiaan, että unohdan kaiken muun, myös pahat ja ahdistavat ajatukset. Kirjoittaminen on myös yksi keino rentoutua, ja usein kirjoitukset ovatkin melko sekalainen kasa ajatuksia, mutta yritän saada kirjaimet ymmärrettävään muotoon.

 Kuulostaa siis lähes samoilta keinoilta, joita yritän toteuttaa kun paniikki iskee. Minulle paniikki, pelot ja ahdistus ovat melko samanlaisia. Kaikkiin liittyy voimakkaasti pelko kuolemasta tai siitä, että jotain muuta pahaa tapahtuu. Olen lukenut paljon erilaisista rentoutusharjoituksista, ja muista keinoista rentoutua. Myös asuinympäristö vaikuttaa paljon siihen, kuinka rentoutunut ja hyvä olo on. Läheisten seura ja harrastukset ovat hyviä keinoja saada ahdistusta lieventymään, ja tällä tavalla myös pelot eivät ole enää niin voimakkaita. Kokonaan pelot eivät katoa, vaikka olisi kuinka hyvä olla. Ne kun ovat osa ahdistushäiriötä. Tämän olen saanut oppia kantapään kautta.

Ole ihmisten seurassa, jotka tuovat hyvää elämääsi. Jos ympäröit itsesi ihmisillä jotka vievät energiaasi, se vain lisää ahdistusta sisälläsi. Vertaistuki on tärkeää. Kokemus siitä, että ei ole yksin asioiden kanssa. Että pystyy jakamaan kokemuksiaan ja mahdollisia selviytymisvinkkejään muille, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa. Kun toinen ihminen on kokenut tai kokee samoja asioita kuin mitä itse, on paljon helpompi puhua toiselle, koska hän ymmärtää sinua omien kokemustensa kautta ja pystyy ehkä myös auttamaan sinua.

5 kommenttia:

 1. Mahdottoman hyvä kirjoitus! Voimia ja jaksamista! Kiitos että kirjoitat näin henkilökohtaisesta ja varmasti vaikeasta aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä aiheista on tärkeää puhua, ( sekä kirjoittaa) sillä mielenterveysongelmat ovat todellisuutta todella monelle. Pelot ovat tosia ihmiselle, joka niitä kokee. Oli ne kuinka epärealistisia tahansa. Itse kärsin joka päivä pelkotiloista, ja jos voin näiden kirjoitusten avulla jotakuta auttaa, sen teen.

   Poista
 2. Lukeminen on mulle tärkeää. Se on pakokeino hetkestä. Silloin kun ahdistus on ollut pahimmillaan, en ole välttämättä kyennyt keskittymään tekstiin, mutta silloin tv-ohjelmat auttavat! Frendit on aina ihan lemppari. Tuttu ja turvallinen, jossa ei ole ahdistuksen aiheuttajia. :D


  - Torey

  https://naissanelioissa.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemiseen itsekään enää en kykene keskittymään kuten joskus, ja se harmittaa sillä on kirjoja jotka haluaisin pystyä vielä lukemaan "yhdeltä istumalta", vaikke ne olenkin lukenut moneen kertaan. Vaikka ne herättääkin minussa osittain pahaa oloa, mutta silti ne tuovat lohtua. Kotikatu on minulla katsomis listassa ja onhan sekin semmoinen hömppäsarja että siinä unohtuu kaikki muu :) Luultavasti Frendit olisi myös, ellei siinä joutuisi keskittymään tekstityksiin..Muistelisin että ihan hyvä sarja taisi sekin olla.

   Poista

Piristä kommentilla ♥