torstai 14. kesäkuuta 2018

Yksinäisyys

Jokainen kokee joskus elämässään yksinäisyyttä.

Iällä tai elämäntilanteella ei ole merkitystä, jos kokee olevansa yksinäinen.

Silti usein he, keiden elämäntilanne on äkkiä muuttunut, ja joiden ystäväpiirissä ei olekaan enää samanlaisessa elämäntilanteessa olevia, kokevat usein yksinäisyyttä muita enemmän.
Yksinäisyys koetaan yleensä semmoisena, että ihmisellä ei ole ystäviä tai muita hänelle tärkeitä ihmisiä ympärillään. Yksinäisyyttä voi kokea myös silloin, jos ympärillä on muita ihmisiä. Olivat he sitten tuntemattomia tai tuttuja. Silloin ihminen kokee, että häntä ei ymmärretä. Että hän on yksin tilanteenssa. Sitä on yksinäisyys.Yksinäisyyttä on monenlaista. Voi olla iso ja rakastava perhe ympärillä, mutta silti kokea yksinäisyyttä, vaikka "eihän sille ole syytä". Voi kokea yksinäisyyttä silloin, jos ympärillä olevat ihmiset haastavat riitaa, tai eivät hyväksy sinua semmoisena kuin olet.
Koulumaailma on omiaan ruokkimaan yksinäisyyttä ja pahaa oloa. Koulussa kun pitäisi olla aina se suosituin, jotta pääsee "porukoihin". Jotta voisi edes olla joidenkin kaveri. Erilaisuutta koulussa ei suvaita useinkaan. Kiusattu jää usein yksin, sillä kukaan ei uskalla uhmata kiusaajan/kiusaajien "asemaa".

Yksinäisyys on kasvussa, vaikka yksinäisiä ihmisiä, tai yksinäisyyttä kokevia, on jo nyt liikaa.

Yksinäisyydestä kärsivät voivat usein muita huonommin, ja altistuvat näin esimerkiksi alkoholismille. Alkoholinkäyttö voi myös johtaa yksinäisyyteen, jos käyttö ei ole kohtuullista. Yksinäisyys ja masennus voi johtaa myös huumekokeiluihin. Monet ihmiset valitsevat siis myös itse yksinäisyytensä, sitä tajuamatta. Ero tai työpaikan vaihtuminen voivat myös johtaa yksinäisyyteen. Uudella työpaikalla ei välttämättä olekaan niin helppoa saada uusia tuttavia, kuin olisi ajatellut. Tai eron jälkeen huomaakin, että sinulla ja entisellä kumppanillasi olikin vain yhteisiä kavereita, joita et  viitsi tavata koska he voisivat syyttää sinua erosta. Tämä pätee kumpaankin osapuoleen.

Yksinäiset ihmiset kärsivät enemmän fyysisistä ja psyykkisistä terveysongelmista kuin muut.  Yksinäisyys lisää itsemurhariskiä ja masennusta. Masennus ja yksinäisyys voivat johtaa hengenvaarallisiin tekoihin tai itsetuhoisuuteen. Yksinäisyys on suurempi terveysriski kuin ylipaino tai alkoholinkäyttö. Yksinäisyys voi myös aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, heikentää immuniteettia ja jopa aiheuttaa sydänsairauksia.

Yksinäisyys ei ole kenenkään tietoinen valinta (ellei sitten ole erakko...) ja siihen vaikuttavat monet asiat. Jos esimerkiksi on joutunut syystä tai toisesta pois niistä piireistä (koulu, työ, harrastukset) joista saisi uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Se ei silloin ole ihmisen oma valinta. Monet mielenterveyden häiriöiden kanssa kamppailevat kokevat usein yksinäisyyttä, jos heitä ei ymmärretä. Silloin heidät saatetaan myös hylätä.

Yksikin positiivinen lause voi piristää toisen päivän
Yksikin posiitivinen teko voi pelastaa jonkun hengen3 kommenttia:

 1. Kirjoitat tärkeästä aiheesta ja on hyvä huomio, että voi kokea itsensä yksinäiseksi vaikka ympärillä olisi ihmisiä. Jokainen haluaa tulla oikeasti nähdyksi ja kuulluksi. Ihanaa syksyä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Aiheet joita kirjoitan, koskettaat jollain tapaa minua, tai koen aiheet tärkeiksi. Joskus molempia. Yksinäisyys on yksi niistä asioista, joita en toivoisi kenellekään.

   Poista
 2. Avioeron jälkeen tuntui että minulla ei ole ketään,oli olleet firmani työntekijät ja äiti. Firman panin jäihin ja äiti kuoli. Paniikinomaisesti otin yhteyttä puolituttuihin. Se auttoi kun perustin sinkkujen ryhmän kotiini.

  VastaaPoista

Piristä kommentilla ♥