maanantai 6. elokuuta 2018

Sosiaalinen media ja anonyymit




Ilkeät ihmiset. Ne on niitä, jotka nimittelevät, puhuvat pahaa selän takana. Juoruavat asioista, joista eivät oikeasti tiedä mitään. Ilkeät ihmiset ovat niitä, jotka puhuvat kuin tietäisivät kaiken jonkun toisen elämästä, vaikka todellisuus voi olla jotain ihan muuta. Facebook, Instagram, Snapchat, keskustelupalstat...Ennen kaikkea, oikea elämä on täynnä ilkeitä ihmisiä. Kiusaajia. Ilkeät ihmiset eivät tiedä välttämättä itse olevansa ilkeiltä tai loukkaavansa toisia, koska useammalle ilkeily ja kiusaaminen on arkipäivää, sallittua. Salliiko nykyaika ja sosiaalinen media kiusaamisen? Ainakin, jos voi olla anonyymisti, se tekee kiusaamisesta ja ilkeistä kommenteista helppoja toteuttaa. Kun ei tarvitse omalla nimellä ja naamalla julkaista. Oikeassa elämässä ei välttämättä sanottaisi asioita, joita helposti tulee kirjoitettua anonyymisti toiselle. Kasvotusten on paljon vaikeampaa kertoa totuus. Se, mitä oikeasti ajattelee, koska joutuu yleensä kestämään seuraukset, ainakin varmemmin kuin anonyyminä kommentoijana.


Nettikiusaaminen on yhtä vakava ongelma kuin oikeassa elämässä tapahtuva kiusaaminenkin. Silti kumpaakaan ei oteta tosissaan. Sanotaan, että ”älä välitä ilkeistä kommenteista!” Kommentteja ei voi noin vain ohittaa, varsinkaan jos se on negatiivista tai jopa ilkeää. Monet ihmiset osaavat juurikin ohittaa ilkeät kommentit ja osaavat olla lukematta keskusteluja, joissa on ilkeyttä. Utelias ihminen ei välttämättä osaa ohittaa keskusteluja jos aihe muuten on kiinnostava tai koskee jopa itseään. Jos bloggaa, tai vloggaa, voi saada todennäköisesti niitä risuja ja ruusuja. Rakentava kritiikki on OK, mutta oikeasti ilkeät ja asiattomat kommentit ovat eri asia. Monet sanovat, että jos vloggaa tai bloggaa, joutuu sietämään kaiken paskan mitä saa kommenteissa. Asia ei ole niin. Ihmisiä me kaikki olemme. Ja ihmisillä on tunteet. Vaikka julkaisisi avoimesti elämäänsä sosiaalisessa mediassa jollain tapaa, se ei oikeuta ketään olemaan ilkeä tai kirjoittelemaan asiattomia kommentteja toisille. Kommentoi toisille samalla tavalla kuin haluaisit että sinullekin kommentoitaisiin. Oli kyse mistä vain. Nettiin on niin helppo lähes jokaisen nykyään päästä. Ei voi olla varma, minkä ikäinen henkilö on kyseessä sillä anonyymisti ja ilman mitään tietojen antamista pystyy jokainen kirjoittelemaan aika moneen paikkaan nykyään. Kun kirjoitat, otathan huomioon että kommenttisi näkyy mahdollisesti julkisesti, ja sen voi lukea kuka tahansa nuorempikin henkilö.


Trollit ovat myös yleinen vitsaus netin maailmassa. Trolli voi olla keskustelupalstalle asiaankuulumatonta sisältöä laittava henkilö tai esimerkiksi peleissä trollit ovat usein niitä jotka capsaavat joka lauseensa, käyttävät ylenpalttisesti huutomerkkejä tai laukovat asiattomuuksia pelichateissa. Ja aina, kun ovat bannin saaneet, tekevät uuden käyttäjän tai ohittavat bannauksen toisella koneella/laitteella. 

Milloin me kaikki oppisimme olemaan ystävällisiä toisille? Itsekin olen bloggaajana saanut paskaa niskaan joistakin blogiaiheistani. masennus ja erityisherkkyys tuntuvat olevan niitä, jotka menevät joillakin ihmisillä edelleen yli hilseen. Aiheina nuo ovat vieläkin semmoisia, joista jotkut eivät tiedä paljoakaan ja se on surullista. Yritän blogiaiheissani tuoda esille tiettyjä asioita, jotka jollain tapaa koskettavat omaa elämääni. Tiedän että masennuksesta tai erityisherkkyydestä ei puhuta paljonkaan, joten haluan oman kokemukseni kautta auttaa muita ymmärtämään paremmin tietynlaisia ihmisiä tai ongelmia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä kommentilla ♥